FOLDERS, INFORMATIE en ZELFHULP

PRAKTIJKFOLDERS- en INFORMATIE


Het klachtenreglement
Wat moet u weten als u in behandeling gaat bij een vrijgevestigde psychotherapeut (LVVP)
Klachtenregeling voor jongeren en ouders. Een folder met informatie over het
Uw rechten en plichten 16:05 17-11-2022

In verband met pensionering houd ik onderstaande informatie niet bij. Het kan dus zijn dat sommige links niet werken.

PATIËNTENVERENIGINGEN

Balans: landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelings-stoornissen bij leren en/of gedrag, zoals ADHD, dyslexie en PDD-NOS
Nederlands Vereniging voor Autisme: belangenvereniging voor mensen met autisme spectrumstoornissen en hun naasten.
De Angst, dwang en fobiestichting: landelijke patiëntenvereniging die zich inzet voor mensen met angst- en of dwangklachten. Ypsilon: een vereniging van familieleden en naasten van mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor psychose
Labyrint in Perspectief: Deze vereniging zet zich in voor familie en vrienden van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Met name voor hen die, doordat ze overbelast raken, zelf ook hulpvrager worden of dreigen te worden. Platform GGZ Nederland is de koepel van 20 cliënten- en familieorganisaties in de GGZ. Op hun site kunt u al deze organisaties vinden.

INFORMATIE, ZELFTESTS en ZELFHULP

Privacy

Met de privacyApp Jeugdhulp en Jeugdbescherming kunnen jongeren en professionals snel informatie vinden over privacy rechten. De app gaat nog uitgebreid worden met informatie voor ouders en verzorgers.

Opvoeding

Sociale media in de Jeugd GGZ: actuele presentatie van initiatieven die gebruik maken van de sociale media (voor informeren, delen van ervaring en advies, hulp, samenwerking etc.)

Goede en betrouwbare online informatie over ontwikkeling, opgroeien en opvoeden kunt u vinden op de volgende sites:

De Groeigids
Opvoeden.nl. Op deze site staat ook goede informatie over hechting.
Ouders van Nu
Kind en Gezin.
KopOpOuders *: online opvoedondersteuning voor ouders met stress, psychische en/of verslavingsproblemen (samenwerking Trimbos-instituut, GGNet, Mindfit, Vincent van Gogh, Mondriaan, Kinnik)

De volgende sites bieden informatie voor ouders of verzorgers om hun kind te begeleiden in het bewust leren omgaan de media (tv, mobiel, internet, games, social media, etc.).
Internetopvoeding.nl
Mediaopvoeding
Alcohol, roken en opvoeding
Het Nederlands Jeugdinstituut biedt aan ouders en beroepskrachten online informatie en te downloaden informatiefolders over mediaopvoeding.
Op Kijkwijzer kunnen ouders informatie vinden over welke televisieprogramma's, films en dvd’s mogelijk niet geschikt zijn voor kinderen onder de 16 jaar. Voor games is dergelijke informatie te vinden op PEGI

Materiaal
Pictogrammen,
Dagritmekaarten en beloningskaarten

Ontspanning, slapen, mindfulness

VGZ biedt de volgende twee gratis apps aan waarmee u zelf aan de slag kunt, ook als u niet verzekerd bent bij VGZ.
De Mindfulness Coach bevat oefeningen waarmee u leert ontspannen en mediteren. Mindfullness is een vorm van aandachtstraining die u kan helpen meer in het hier en nu te zijn, meer accepterend te zijn tegenover uzelf, uw gedachten en de dingen zoals ze zijn, minder te blijven hangen in piekeren over het verleden en de toekomst.
Slaap lekker is een online (zelf)hulpprogramma waarmee u slaapklachten te lijf kunt gaan. Er is een app en u kunt het programma ook op internet gebruiken.
Op de site Snel Beter in je vel zijn de volgende gratis online cursussen te vinden: Slaap lekker, Minder piekeren, Minder stress.
In balans met onrust is een site waarop veel oefeningen te vinden en te downloaden zijn, zoals oefeningen voor ontspanning, mindfullness, meditatie en ademhaling.
Ook van de site van GGZ Drenthe zijn ontspanningsoefeningen te downloaden als mp3, waaronder de actieve ontspanningsoefening van Jacobson, met uitleg.

Voor kinderen en jeugdigen

Actieve ontspanningsoefening voor kinderen en jeugdigen volgens de methode van Jacobson, onder andere te gebruiken bij inslaapproblemen, angst- en spanningsklachten.
Ontspanningsoefening voor kinderen en jeugdigen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verbeelding. Ook deze oefening is te gebruiken bij inslaapproblemen en spanningklachten.
Slaap lekker. Een mindfulnessoefening voor kinderen en jeugdigen, te gebruiken bij inslaapproblemen. Deze oefening komt van de CD behorend bij een mooi boekje van Eline Snel: Stil zitten als een kikker. Mindfullness voor kinderen (5-12 jaar) en ouders. ISBN 9789025961060.

Informatie en zelftests

Let op: De uitkomst van zelftests kan een steun zijn bij de beslissing om al dan geen hulp of advies te zoeken. Er kan een vermoeden van een stoornis uitkomen, maar dit is nog geen diagnose. Een bezoek aan de de huisarts is in dat geval een verstandige volgende stap. Maar u kunt ook een online informatie krijgen en/of een zelfhulpprogramma volgen voor de betreffende klachten. Op deze pagina kunt u programma's vinden van betrouwbare bronnen.
Aanbieders van online hulpprogramma's kunnen hun programma laten onderzoeken op effectiviteit, transparantie, gebruikersvriendelijkheid, techniek en veiligheid.

Goedgekeurde programma's krijgen het Onlinehulp stempel, hieronder aangegeven met *. Hier kunt u meer informatie en het meest recente overzicht van goedgekeurde programma's vinden.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie biedt informatie over onder andere angst- en stemmingsstoonissen, gedragsstoornissen, onverklaarde lichamelijke klachten, slaap- en eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, dementie, psychotherapie en medicatie.
Het Trimbosinstituut: informatie over allerlei psychische problemen
Psychischegezondheid.nl: informatie over psychische problemen en wat u er zelf aan kunt doen
Informatie en zelftests van GGZ Drenthe
Wegwijzer in de geestelijke gezondheidszorg: informatie van Menzis over psychische klachten en problemen, zelftests, online hulp en hulpverlening
Hulpgids.nl: informatie over psychische problemen, hulpverlening en uw rechten
Deze algemene zelftest van PsyQ kan een indicatie geven van wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Mijnihelp: informatie, zelftests en zelfhulp bij angst, stress, somberheid, familie en mantelzorg
Mirro: biedt 17 anonieme zelfhulpprogramma's. Voor € 7,= krijgt u een jaar lang toegang tot deze online modules.

Voor kinderen

Info voor jou, 8 tot 12 jaar biedt betrouwbare informatie over heel veel onderwerpen, die kinderen van 8 tot 12 bezig kunnen houden.

Voor jongeren

Brainwiki Website met betrouwbare informatie over psychische problemen.

Info voor jou biedt betrouwbare informatie over heel veel onderwerpen, die jongeren bezig kunnen houden.

JouwGGD.nl Op deze website vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet thuis over praat.
Informatie van het Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie over allerlei problemen, over het leven ermee en de behandelmogelijkheden. Informatie voor ouders en voor jongeren
Mindmasters. Informatie over geestelijke gezondheid, zelftests en anonieme mogelijkheden om met een coach in contact te komen.

Stemming

Mindblue is de website van Stichting MIND. Deze stichting biedt informatie over depressie, doet onderzoek, voert projecten uit en voert actie. MIND is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid, Korrelatie en MIND Landelijk Platform. Behalve informatie bieden wordt onderzoek gedaan, projecten uitgevoerd en wordt actie gevoerd.
Omgaan met depressie. Op deze site vind je informatie die je kan helpen een depressie te herkennen, erover te praten en iemand met een depressie te helpen.
Depressie zelftest van Centra voor Psychisch Herstel
Zelfhulpcursus Rouwverwerking * van Stichting Mirro.
Kleur je leven : zelfhulpprogramma van het Trimbosinstituut voor mensen met somberheidsklachten.
113Online *: een online zelfhulpcursus van de Vrije Universiteit Amsterdam die effectief is gebleken in het terugdringen van gedachten aan zelfmoord (in combinatie met andere hulpverlening). Gratis toegankelijke cursus en een forum voor nabestaanden die een dierbare hebben verloren door suïcide.

Voor jongeren

Onderstaande sites geven informatie en praktische tips voor jongeren met depressieve klachten en hun ouders.

Zippy's vrienden Werkzaam voor kinderen van 6 tot 9 jaar
Omgaan met depressie
Grip op je dip *: een gratis en praktische online cursus voor jongeren van 16 tot 25 jaar die al een tijdje in een dip zitten.
PratenOnline jeugd voor jongeren tussen de 12 en ongeveer 23 jaar die zich down, angstig of gespannen voelen. Je kunt een zelftest doen en via een forum kun je gevoelens delen. Volledig anoniem kun je maximaal 4 keer met een professional chatten. Als je je verzekeringsgegevens opgeeft kun je maximaal 8 gesprekken krijgen.
Kopstoring *: een online groepscursus voor jongeren (16 tot 25 jaar) van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (samenwerking Trimbos-instituut, GGNet, Mindfit, Ypse, Met GGZ, Vincent van Gogh)

Angst en dwang

Zelftest voor jongeren: van de Angst Dwang en Fobiestichting.
Prezens heeft online hulpprogramma's voor volwassenen en voor jongeren. De meeste programma's zijn echter alleen toegankelijk voor mensen uit Amsterdam- Zuid en Nieuw-West.
Bibbers: een website van de Angst Dwang en Fobiestichting voor kinderen die last hebben van angst, dwang of fobie. De site biedt informatie, oefeningen, tips, spelletjes en tips voor ouders en leerkrachten.
Stop je angst is de versie voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Trauma

Een trauma meegemaakt? Informatiefolder over wat te verwachten en wat te doen na het meemaken van een trauma. Bron: www.info-trauma.nl
Kind en trauma Een folder van het UMC met zeer nuttige informatie en tips voor leerkrachten die een kind in de klas hebben dat een trauma mee heeft gemaakt.

ADHD en autisme spectrum stoornissen

ADHD bij kinderen, ADHD bij volwassenen, Autisme spectrum stoornissen bij kinderen en jeugdigen en Autisme spectrum stoornissen bij volwassenen Folders van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Eerste hulp bij autisme Een folder van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, met veel informatie over instanties, hulpverlening, websites, boeken etc.
Zelftest voor ADHD bij volwassenen van PsyQ
Online ADHD test voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, van het ADHD Behandelcentrum te Rotterdam.
Heeft mijn kind autisme?: een zelftest, van het Leo Kannerhuis voor ouders van kinderen van 0 tot 6 jaar. In het Nederlands, Marokkaans en Turks
ADHD voor kids, ontwikkeld door Karakter, een expertisecentrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Deze site helpt kinderen van 6 tot 8 jaar op speelse wijze leren wat ADHD is en wat dit voor hen betekent.
Autismeplein, is een digitaal plein voor interessante artikelen, nieuwe methoden en producten op het gebied van autisme en ICT, nieuwe technologieën en e-Health. Het is een initiatief van het Dr. Leo Kanner huis, een expertise- en behandelcentrum voor autisme. Deze site helpt kinderen van 6 tot 8 jaar op speelse wijze leren wat ADHD is en wat dit voor hen betekent.
Visuele dagplanning voor kinderen met ADHD of ASS

Werkstress en burnout

Stress, overspannenheid en burn-out, een folder van het Fonds Psychische gezondheid
Werkstress test van GGZ Drenthe
Een zelftest en de zelfhulpmodule van Stichting Mirro

Geheugen

Neurocampus biedt oefeningen om uw geheugen te trainen.

Eetproblemen

99gram.nl voor jongeren tussen de 14 en 23 jaar met vragen en zorgen over eten, gewicht en uiterlijk. Voor boulimische klachten (eetbuien) biedt de site een gestructureerde online behandeling, die ook anoniem gevolg kan worden.

Drankgebruik

Wat drink jij? biedt een test voor jongeren voor jongeren die alcohol drinken. De test duurt 15 minuten en geeft een persoonlijk advies over je alcoholgebruik en tips voor situaties waarin je het moeilijk vindt om minder of niet te drinken.

Het Trimbos instituut heeft onderzoek gedaan naar overmatig alcoholgebruik onder 55 plussers. Samenvatting van dit rapport. Gehele rapport.